Linux dokumentasjon

Programmering

Når jeg tenker meg om; det er en bok alle som programmerer på noen form for unix bør ha i bokhyllen, om ikke annet enn til pynt: Advanced Programming in the Unix Environment, av den nå avdøde W. Richard Stevens. ISBN: 0-201-56317-7

Dersom man liker litt ekstravagansa kan man spe på med Unix Network Programming, av samme forfatter. Denne er det to "volum" av, og det er den første som er den gjeveste eller mest "hard core" om man vil si det slik. ISBN: 0-134-90012-X (vol 1) og ISBN: 0-130-81081-9 (vol 2). Foreligger i ny revidert utgave. Must-have for daemon programmering.

Ellers finnes det en bok av Michael K. Johnson og Erik W. Troan; Linux Application Development. Denne handler, som tittelen tilsier, om utvikling på linux. Den versjonen jeg har ble utgitt i 1998, så enkelte ting har vel forandret seg litt, men det meste skulle være like relevant i dag. Denne har litt innføringer i forskjellige verktøy, til og med emacs og vi (i den rekkefølgen, tolk det som du vil). ISBN 0-201-30821-5.

Dersom lysten til å utvikle GNOME-programvare er tilstede er det en bok som heter noe slikt som "Writing GNOME Applications". Jeg kan ikke sjekke hvem som har skrevet den, for den ligger på nattbordet, og kona ligger og sover, men Amazon.com fører den. Denne har en ganske grei innføring i en del av "standardverktøyene", slik som automake, autoconf, gcc, osv.

O'Reilly and Associates er et forlag du bare må gjøre deg kjent med umiddelbart. Her finner du litteratur om svært mye av det som rører seg i unix-verdenen, og også andre verdener. Finnes det et verktøy som gjør et eller annet konstruktivt, så finnes det helt sikkert en O'Reilly bok om det.

Uansett om hvilket språk eller verktøy du har tenkt å satse på er det greit å kjenne til et av de mange skriptspråkene som finnes tilgjengelige. Skriptspråk er like mye religion som editorer, men de mest populære for tiden er Perl og Python. Begge har store biblioteker med ferdigskrevet programvare for at du skal slippe å skrive noe særlig, slik at du kan bruke tiden på å skrive skikkelig programvare i et skikkelig språk. Tja, her er det mer religion ute og går: C, C++, Lisp, Common Lisp, osv.

Dersom du ikke har programmert C/C++ på Unix/linux kan jeg anbefale Linux Programming by Example. Denne boken tar for seg alt grunnleggende (ikke GUI). Gjennom hele boken lærer du programmering ved å utvikle en komplett CD database i C. Det forutsettes at du kan C. Boken går inn på kompilatoren GCC, hvordan du lager makefile, prosesser i Linux, signaler i Linux, Systemkall, filbehandling, database API, ncurses (skjermbehandlingsbibliotek for å lage menyer, musinput, key board osv..), lyd API, debugging, distribusjon av software + mye mye mer. Tror jeg betalte under 300 kr. for den på en bokhandel, så den koster ikke for mye!

Linux Programming by example.

Forf.: Kurt Wall
Forlag: QUE
ISBN: 0-7897-2215-1

Min påstand er at du kan ikke bli en god Unix-programmerer uten å ha kjennskap til den grunnleggende filosofien bak Unix først. Følgende bøker kan anbefales:

Kanskje litt heftig for en som kommer fra en IDE-verden, men du vil neppe angre.. :-)

System

You might want to have a look at a book in pdf form IBM have just released (dec. 2004) covering aspects of migration: sg246380.pdf